Jej veličenstvo – ruža (zaujímavosti zo sveta parfémov)
Ruža je nielen kráľovnou medzi kvetmi ale výťažok z jej lupienkov sa už od nepamäti používal pri krášlení. Podľa viacerých archeologických nálezov sa ruže pestovali v krajinách Blízkeho východu už pred viac ako 5000 rokmi. Maľby ruží nájdete nielen na stenách palácov ale aj v hrobkách faraónov.
V súčasnosti existuje na svete cez 10 až 50 tisíc rôznych kultivarov ale v parfumérii sa využívajú iba dva typy: ruža damascénska (Rosa damascena) a ruža stolistá (Rosa centifolia). Až 70% všetkých ruží použitých na priemyselné spracovanie sa pestuje v bulharskom Kazanlaku. Ruža damascénska sa tiež pestuje v Sýrii, Turecku, Iráne, Indii a Saudskej Arábii.
Pri procese prípravy sa rozlišujú dva základné spôsoby: destilácia, ktorého produktom je éterický olej a extrakcia za použitia alkoholu pri ktorej vzniká extrakt/absolue.Alkoholový extrakt s najvyšším obsahom vonnej zložky až 50% (tzv. absolue) sa v priemyselnom meradle vyrába v Európe len v Bulharsku a Turecku. Na výrobu 1kg absolue sú potrebné 3 až 4 tony kvetov a to sa premieta aj do ceny výsledného produktu, ktorá sa pohybuje rádovo v niekoľkých tisíckach dolárov.
Z ruží sa nespracovávajú len kvety ako sa mnoho ľudí domnieva. Na juhu Francúzska nájdete zopár firiem zaoberajúcich sa tiež extrahovaním listov ruží. Niektorí parfuméri toto zelené a polotekuté absolue pridávajú do svojich parfémov na vytvorenie listnatého a jemne drevitého podtónu.
V priebehu rokov parfumérsky priemysel prešiel dôležitými míľnikmi. Jedným z najdôležitejších bola identifikácia a oddelenie jednotlivých položiek oleja, ktorá podstatne uľahčila a dostala pod kontrolu samotnú tvorbu vôní. Až na začiatku minulého storočia chemici konečne odhalili kompletné tajomstvo zloženia. Ružový éterický olej obsahuje: citronellol (30-40%), geraniol (10-20%), nerol, linalool, eugenol a jeho metyléter, fenyletylakohol ako aj estery týchto alkoholov a acetáty.