Ako náhradu klasickej múky môžete použiť hneď viacero druhov. Ryžová, kukuričná a pohánková sú však na prípravu pečiva najlepšie. na jednej strane majú veľmi podobné vlastnosti ako obyčajná múka a navyše nemajú rozdielnu ani výraznú chuť. Aby ste dosiahli čo najlepší efekt, vždy používajte kombináciu aspoň dvoch rôznych múk.

chléb

Ďalšie druhy múky, ktoré môžete na prípravu pečiva použiť:

  • Tekvicová
  • Hrachová
  • Kokosová
  • Tapioková


Lepok, ako nám už názov napovedá, zohráva v potravinách úlohu akéhosi lepidla, teda materiálu, ktorý všetky suroviny zlepí spojí dokopy. Pri bezlepkovom pečivo ho preto musíte niečím nahradiť. Prvou možnosťou je kukuričný, alebo zemiakový škrob (majzena, solamyl). Rovnako dobre vám poslúži topinamburový prášok, ktorý však nezoženiete v bežných predajniach. Ak nebudete mať po ruke ani jednu zo spomínaných surovín, do cesta pridajte uvarený zemiak. Druhou „lepiacou“ zložkou môže byť vajíčko. Pečivo sa pripravuje z kysnutého cesta. Dajte si však pozor, pretože klasické droždie nie je bezlepkové, preto si zakúpte to vhodné pre celiatikov.

Postup prípravy a množstvo


toast

  • 200 gramovhladkej ryžovej múky
  • 100 gramovhladkej kukuričnej múky
  • 30 gramovškrobu (kukuričný alebo zemiakový)
  • 15 gramovdroždia
  • Dve polievkové lyžice olivového oleja (poprípade iného oleja)
  • 4-5 decilitrov vlažnej vody
  • Soľ
  • Cukor
  • Semienka podľa vášho výberu (slnečnicové, sezamové, ľanové, chia…)
  • Rasca – podľa chuti


Vo vlažnej vode si rozpustíte droždie s lyžičkou cukru a necháte chvíľku postáť (kvások). Všetky suché zložky zmiešate a prilejete kvások. Cesto spracujte ručne, alebo pomocou kuchynského robota. Zakryté ho nechajte vykysnúť približne hodinu. Následne ho znova prepracujte a vytvarujte do bochníku alebo na rožky. Pečivo poukladajte na plech a nechajte vykysnúť ďalšiu pol hodinu. Pečieme na 250 stupňoch po dobu šiestich minút a následne ešte pol hodinu pri teplote 180 stupňov.